miércoles, 21 de marzo de 2018

Les edats d’or – Albert Sánchez Piñol



     “La gent del mas era molt escrupolosa i seguia la tradició. El primer fill, hereu; el segon, a Tarragona per ordenar-se capellà; el tercer, a Saragossa per fer-se militar. El quart fill, que sempre sobra, a Barcelona, a desordenar la seva vida i a desfer el seu patrimoni.
     El mas també posseïa una tradició menys vulgar: no toquis el bosc, no entris al bosc. Sobretot, no entris al bosc. I com acostuma a passar amb les tradicions, per absurdes que siguin, ningú no en demanava els motius. Les tradicions no es basaven en les preguntes, sinó en l’absència de preguntes. Però, també com acostuma a passar amb totes les bones tradicions, sempre hi ha algú que les trenca. No era gens casual que aquest algú acostumés a coincidir amb l’hereu: el mas no era un mas corrent. S’havia edificat de cara al bosc, aquell bosc. Així, la façana donava a un mur de pins salvatges, al contrari dels altres masos, abocats a les terres que conreaven. Cada hereu intentaba arrabassar una mica de terreny al bosc. I sempre, sempre, acabava transmetent el tabú. I sempre, sempre, l’interès s’imposava a la tradició. El bosc disminuïa de grandària per generacions, de tal manera que va acabar convertint-se en una esquifida illa de pins. Estava envoltat per la terra llaurada i la gent del mas continuava anomenant-lo bosc o bosquet.”


Memorándum: Conjunt d’onze contes o relats curts plens d’imaginació que l’autor va publicar l’any 2001, just abans de començar a escriure el seu gran èxit internacional: “La pell freda” (2002) -Atenció! M’he trobat al personatge de Batís Caffó en un d’aquests contes, concretament a “El fabulós home bala”-, i d’altres com “Pandora al Congo” (2005), “Victus” (2012) i Vae Victus (2015) que són les altres obres que he llegit d'ell.
Si hagués de triar un parell o tres destacats entre els onze –tots entretinguts a la seva menera, s’ha de dir- serian aquests: “La cuca del Congo”, “El bosc” (fragment escollit per aquest post i el que més m’ha agradat) i “Tim i Tom”.-

Ed. Proa – 164 pàg.